Uleiul de camelină prin ce este benefic?
Cînd spunem „Camelina”, majoritatea ne gîndim la ciupercă, însă azi vom discuta despre un ulei vegetal cu proprietăți uimitoare, care se obține din semințele plantei, care în popor este numită Camelina sativa. Iar denumirea ea a primit-o datorită culorii galben-închise a semințelor.
Camelina este o plantă anuală din familia Brassicacea. Este o graminee sălbatică și foarte neexigentă, care anterior era cultivată în toată Europa. Cu timpul, a fost înlocuită de floarea soarelui, care are o productivitate și rentabilitate mai înaltă.
La momentul actual camelina este cultivată în cantități nesemnificative în principal în Siberia, precum și unele țări din Europa.
Totuși, datorită răspîndirii informației despre proprietățile uimitoare ale uleiului din camelină, această plantă este cultivată tot mai mult.
Uleiul de Camelină – Proprietăți Benefice
După proprietățile benefice, la noi mulți compară uleiul de camelină cu uleiul de susan, însă în occident el este considerat o opțiune mai preferabilă decît uleiul de in.
Despre faptul, că uleiul de in este foarte benefic, au scris mulți. se consideră că el este unic datorită conținutului mare de omega-3, sursa principală a căreia este peștele gras. Uleiul de camelină este unic, datorită faptului că are un conținut înalt de omega-3, dar în același timp el este mult mai stabil și nu se oxidează atît de repede. Așa-dar, dacă căutați o sursă alternativă de aminoacizi, uleiul de camelină este ideal. Este comparat cu uleiul de susan, deoarece calitățile gustative sunt asemănătoare, totuși uleiul de camelină are gustul său inconfundabil.
După cum am menționat, principalul în uleiul de camelină este conținutul înalt de acizi grași polinesaturați, care protejează contra aterosclerozei. De asemenea, datorită vitaminei E, este un antioxidant excelent.
Pentru Sănătate
1 lingură de ulei consumată în fiecare zi pe stomacul gol, în decurs de trei luni, diminuează nivelul de colesterol, normalizează tensiunea arterială, întărește vasele sangvine și protejează împotriva formării trombelor. În primul rînd uleiul de camelină este benefic pentru profilaxia și tratamentul maladiilor sistemului cardio-vascular.
Uleiul de camelină ajută esențial și în cazul maladiilor tractului gastrointestinal, deoarece contribuie la cicatrizarea plăgilor mici de pe mucoasa stomacului și tractul intestinal. Utilizarea lui regulată este o profilaxie excelentă a gastritei, colitei, colecistitei, ulcerului stomacal.
Este benefic pentru ridicarea imunității. El mărește elasticitatea țesuturilor, rezistența și tonul general al organismului, contribuie la înnoirea celulelor, stimulează funcționarea ficatului și normalizează tensiunea arterială.
Uleiul de camelină are o acțiune benefică asupra sistemelor de reproducere atît la bărbați, cît și la femei, mai ales în maladiile ovarelor sau ale prostatei. Normalizează fonul hormonal la femei și îmbunătățește starea generală în timpul menstruației.